Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

ΣΥΡΙΖΑ: “άκυρο” σε διασύνδεση Κρήτης και υδρογονάνθρακες – Οι εναλλακτικές

Ελληνική ΑΟΖ -- ΣΥΡΙΖΑ “άκυρο” σε διασύνδεση Κρήτης και υδρογονάνθρακες – Οι εναλλακτικές.
Να αλλάξει άρδην τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση την επαύριο των επικείμενων εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να επανεξετάσει και το νέο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο επρόκειτο σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση, ώστε να κατατεθεί εν συνέχεια στη ΡΑΕ. Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται τα τα μεγάλα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που προγραμματίζονται για την επόμενη δεκαετία, όπως για παράδειγμα η υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης, αρχικού εκτιμώμενου κόστους 1 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τη διετία 2019-2020.

Σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων για το θέμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται το energypress, οι μειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η συνεπαγόμενη μείωση των ΥΚΩ -δηλαδή της επιδότησης του ρεύματος από πετρελαιογεννήτριες που καταναλώνεται στα νησιά εκ μέρους των καταναλωτών του ηπειρωτικού συστήματος- και μάλιστα για τουλάχιστον τρία ως τέσσερα χρόνια, ακυρώνουν τη σκοπιμότητα των διασυνδέσεων και απελευθερώνουν κονδύλια τις ενεργειακές προτεραιότητες που θέτει η Κουμουνδούρου.

Το θετικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ενθαρρύνει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ αλλάζοντας τον χωροταξικό σχεδιασμό. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ”η παραγόμενη ενέργεια από αιολικά και πράσινες τεχνολογίες μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερες Μεγαβατώρες από τις συμβατικές μονάδες”.

Αυτό που δε λένε είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών στη χώρα μας είναι η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών και ειδικά των μεγάλων όπως η Κρήτη.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν μια τέτοια στρατηγική ως κοντόφθαλμη καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν μετά από τρία τέσσερα χρόνια και θα ισορροπήσουν σε τιμές της τάξης των 45-50 δολαρίων ανά βαρέλι με συνέπεια οι ΥΚΩ να αυξηθούν εκ νέου στα σημερινά επίπεδα των 400 εκατ. Ευρώ ετησίως και η χώρα να έχει χάσει όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρώσει ένα πολύτιμο και απαραίτητο αναπτυξιακό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο.

Σύμφωνα με το energypress, η διασύνδεση της Κρήτης θεωρείται ότι αποτελεί ελκυστική επένδυση από τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, καθώς έχει διασφαλισμένες ρυθμιζόμενες και εγγυημένες αποδόσεις και ως εκ τούτου μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν ασφαλείς προορισμούς με σχετικά υψηλές και εγγυημένες αποδόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει την ευρεία υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς, όπου αυτό επιβάλλεται από τη λειτουργία του συστήματος, καθώς και την εγκατάσταση νέων Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) κλειστού τύπου.

Συνολικά το δεκαετές πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.



—Στον πάγο οι υδρογονάνθρακες

Το Σάββατο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην οποία χαρακτήριζε ως “εθνικά επικίνδυνες, οικονομικά επιζήμιες και κοινωνικά απαράδεκτες” εθνικά επικίνδυνες, οικονομικά επιζήμιες και κοινωνικά απαράδεκτες απόψεις εκ μέρους του βουλευτή Απόστολου Αλεξόπουλου και υποστήριξε ότι ο τύπος συμβάσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει σε αφρικανικά κράτη.

Ποια είναι όμως ακριβώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος για το ζήτημα βουλευτής Απόστολος Αλεξόπουλος που μάλιστα είναι Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, “ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα σταματήσει το διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα τον επαναπροκηρύξει, τροποποιώντας τον σχετικό νόμο 4001/2011, ιδρύοντας ταυτόχρονα Δημόσια Εταιρεία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που θα μπορεί να συμμετέχει στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και θεσμοθετώντας ειδικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με τα πρότυπα της Νορβηγίας. Και βεβαίως θα προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό της θέσης και της έκτασης των προς παραχώρηση οικοπέδων, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του Δημοσίου, χωρίς βεβαίως να αποθαρρύνονται οι μελλοντικοί επενδυτές”.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, “η έρευνα όσο και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα πρέπει να γίνει κάτω από ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από αυτό που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, με ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του μισθώματος, με διαβούλευση και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, μεριμνώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων και συνταιριάζοντας την ερευνητική δραστηριότητα με τις παραγωγικές διαδικασίες που αναπτύσσονται ήδη σε μια περιοχή, όπως π.χ. ο τουρισμός”.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων “Διανομής της Παραγωγής” στις οποίες, ως γνωστόν, η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου και όχι συμβάσεις “Μίσθωσης”, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, στις οποίες ο ανάδοχος, δηλαδή ο μισθωτής και όχι το Δημόσιο, είναι ο κύριος του κοιτάσματος και που με αυτές εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των επίδοξων ερευνητών – εκμεταλλευτών των υδρογονανθράκων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει το σταδιακό άνοιγμα των πετρελαιοπιθανών περιοχών για έρευνα, ώστε η συνεπαγόμενη καλύτερη εικόνα του υπεδαφικού μας πλούτου από τις έρευνες της προηγούμενης περιόδου να αξιοποιηθεί με τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου για το κράτος καθεστώτος εκμετάλλευσης μελλοντικών κοιτασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων στα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας -Άρτα, Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο- και στα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.