Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή «Μαζί στο ΡΙΚ»

Συνέντευξη - Νίκος Λυγερός στην εκπομπή «Μαζί στο ΡΙΚ».
...όταν είσαστε σε ένα σταθμό τρένου και περιμένετε σας φαίνεται πάντοτε ότι αργεί, όταν είστε μες στο τρένο και οδηγείτε και βοηθάτε σε αυτήν την οδήγηση είστε στην ώρα σας.

...εγώ είμαι μάλλον παραδοσιακός αλλά είναι μερικά πράγματα που μάλλον δεν τα δέχομαι εύκολα. Δηλαδή, το θέμα της Κυριακής είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι δυνατόν ενώ ακολουθούμε μία παράδοση εδώ και αιώνες ξαφνικά να μετατρέπεται η Κυριακή σε οποιαδήποτε μέρα. Αν ήταν οποιαδήποτε μέρα η Κυριακή θα είχε ένα νούμερο, θα ήταν όπως είναι η Δευτέρα, όπως είναι η Τρίτη. Δεν την ονομάσαμε Κυριακή τζάμπα. Πάνω σε αυτό βασιζόμαστε διαχρονικά

...Όλο το θέμα της ΑΟΖ είναι για μία αξιοποίηση που είναι για την απελευθέρωση της Κύπρου, αν είναι να κάνουμε ΑΟΖ για να χρησιμοποιούμε έναν αγωγό που περνά από την Τουρκία, καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα

...στρατηγικός ορίζοντας - οριζόντιο πλέγμα > ανατολική μεσόγειο

...όταν κάποιος αλλάζει τόσο εύκολα την γνώμη του ενώ θεωρεί ότι είστε ανύπαρκτος σημαίνει ότι κάτι κάνατε καλό δηλαδή αλλάξατε τη θέση σας και δεν σας βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

...Μία γη που έχει πρόσφυγες, που έχει κατεχόμενα, που έχει εγκλωβισμένους κι αγνοούμενους να σκέφτεται μόνο να κάνει έναν αγωγό που να περνά από την τουρκια, εγώ δεν μπορώ να βρω κάτι που να είναι πιο μεγάλη προδοσία γιατί τότε είναι σαν να σβήνουμε όλο το γεγονός που έγινε το 74', οτιδήποτε έχουμε ζήσει ως επιπτώσεις. Σε υψηλό στρατηγικό επίπεδο δεν εξετάζουμε καθόλου αυτό το σενάριο.

...Η διδαχή του Χριστού, η διδασκαλία του Χριστού για όσους δεν το έχουν καταλάβει αφορά το τι κάνουμε τώρα, το τι κάνουμε μετά δεν έχουμε να ασχοληθούμε είναι άλλο πλαίσιο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε όλα αυτά που λέει ο Χριστός είναι ότι έκανε μία τεράστια καινοτομία που δεν ακολουθεί απλώς τις εντολές οι οποίες είναι πάντοτε αρνητικές με την ιδέα ότι μην κάνεις αυτό, μην κάνεις αυτό. Και εξηγεί στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουμε. Το τι πρέπει να κάνουν είναι να αγαπούν ο ένας τον άλλον πλησίον. Η ιδέα θα μπορούσα να απαντήσω αν θέλετε κι λίγο πιο ορθολογικά είναι το εξής: όταν κάνουμε πειράματα στον τομέα της ρομποτικής και των γνωστικών επιστημών βάζουμε διάφορα ρομπότ που έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. αυτό που βλέπουμε είναι το εξής: αυτά που πειράζουν τα άλλα τα καταφέρνουν καλά στην αρχή, δηλαδή έχουν καλύτερη απόδοση. Σε βάθος χρόνου αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα ρομπότ που κάνουν καλό σε αυτόν που τους κάνει καλό τα καταφέρνουν καλύτερα. Σε κάποια φάση αρχίζουν να εντοπίζουν ότι ένα ρομπότ δεν κάνει καλό με αυτό δεν λειτουργούν πια και λειτουργούν με τα άλλα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αρχικά θα πιστεύαμε ότι άμα βάλουμε ανεξάρτητες οντότητες και έχουμε δύο τρεις αρνητικές θα χαλάσουν όλη την πιάτσα(να μιλήσουμε λαϊκά), στην πραγματικότητα χαλάνε τον εαυτό τους γιατί μετά υπάρχει το θέμα της ανταπόδοσης, όταν κάνουν λοιπόν αυτές τις συνεχώς αρνητικές κινήσεις είναι στην πραγματικότητα αρνητικό σε βάθος χρόνου, ενώ σε βάθος χρόνου η θετικότητα αυτή εμφανίζεται. Θα ήθελα να σας το πω και για σας, είναι μερικοί δημοσιογράφοι που τα πάνε καλά λέγοντας κακίες, τα πάνε πολύ καλύτερα από άλλους για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σε βάθος χρόνου φαίνεται και η ποιότητα. Άρα λέω ότι αυτό που μας λέει ο Χριστός, όπως ρωτούσε η κυρία, θα ήταν καλό βέβαια να υπάρχει και παπάς να το πει αλλά νομίζω ότι συμβαδίζουμε, η ιδέα είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε μια διδασκαλία που αφορά το θετικό στοιχείο δηλαδή την ανθρωπιά. Εγώ πιστεύω στην ανθρωπιά όχι απλώς επειδή είναι πίστη επειδή αυτό βλέπω ότι λειτουργεί και αυτό που μας λέει ο Χριστός είναι ότι αν είσαι ανθρώπινος θα έχουμε περισσότερη ανθρωπιά τότε θα μπορούμε να νιώσουμε την Ανθρωπότητα σιγά σιγά αλλάζουμε.

...Επιστήμη-θεωρεί ότι ο αλτρουισμός είναι ένα βασικό στοιχείο

...Ο Χριστός όταν λέει άμα κάποιος σου έχει κάνει κακό να προσπαθείς να μην ανταποδώσεις, η αντίσταση δεν είναι ανταπόδοση είναι άμυνα.

...Είναι οι άνθρωποι που γίνονται Άγιοι.

...Όταν έχετε να κάνετε με κάποιον που αρχικά μπορεί να έχει κακές διαθέσεις μαζί σας, όταν βλέπει ότι υπάρχει μια διαφορά και μία διαφορετική προσέγγιση τότε αλλάζει.
Παράδειγμα (που το χρησιμοποιούμε και στην φιλοσοφία στην Κίνα):
Μια μέρα υπάρχει ένας που είναι πολύ κακός και είναι πάνω σε μία γέφυρα και χτυπάει όλους τους ανθρώπους που περνάνε από αυτήν την γέφυρα. Σε κάποια φάση περνάει ένας νέος και αυτός δεν ξέρει ότι είναι κακός και περνά ενώ όλοι οι άλλοι φοβούνται. Του λέει λοιπόν την επόμενη μέρα εσένα θα σε σκοτώσω. Αυτός πηγαίνει να δει έναν δάσκαλο γιατί φοβάται, γιατί δεν ξέει καθόλου από πολεμικές τέχνες κι ο δάσκαλος που είναι στις πολεμικές τέχνες του λέει άκου καλά ξέρεις να κάνεις κάτι καλό, λέει εγώ ξέρω να κάνω τσάι(αν θυμάστε καλά είναι μία από τις εφτά κατηγορίες που είναι σημαντικές για τους Σαμουράι), λέει είναι πολύ απλό όταν θα πας και θα τον δεις θα κάνεις την λειτουργία του τσαγιού, λέει μα θα με σκοτώσει, όχι όχι θα δεις. Πηγαίνει λοιπόν την επόμενη μέρα, έρχεται ο άλλος ο μπαμπούλας ας πούμε λαϊκά και τον βλέπει ξαφνικά να κάνει τη διαδικασία και την λειτουργία του τσαγιού. Τότε του λέει ο κακός, θα σε ακολουθήσω γιατί είσαι δάσκαλος. Τι θέλω να πω. Θέλω να πω ότι αν παράγεις ένα έργο το οποίο πραγματικά βοηθάει τους άλλους, ο άλλος ακόμα κι αν έχει κακή διάθεση αρχικά βλέπει ότι τελικά δεν κάνεις τίποτα εναντίον του.

...Το καλό είναι πιο ανθεκτικό από το κακό.

...Η ισχύ είναι η επιβολή της δύναμης πάνω στον άλλον, η δύναμη είναι πάνω στον εαυτό μας.

...Ο χειρότερος εχθρός δεν είναι ο αντίπαλος είναι ο εαυτός μας, αυτό προσπαθεί να πει κι ο Χριστός. Αν έχεις καταφέρει και πραγματικά έχεις κάνει υπέρβαση και βλέπεις τα πράγματα όπως ήταν η διδασκαλία τότε βλέπεις διαφορετικά και τον συνάνθρωπο
...Όταν τα πράγματα πάνε καλά κανένας δεν ζητάει βοήθεια, βοήθεια είναι μόνο όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Είναι μερικοί που έχουν ασχοληθεί ειδικά με με τα πράγματα όταν είναι στραβά. Είναι το ίδιο ακόμα και στον αθλητισμό όταν τα πράγματα πάνε καλά κερδίζει η ομάδα όταν δεν πάνε καλά φταίει ο προπονητής. Ο προπονητής κάνει συνεχώς την ίδια δουλειά αλλά πρέπει να το διαχειριστεί . Για οποιαδήποτε κρίση είναι δύσκολο να σας ζητήσει κάποιος να τον βοηθήστε πριν έρθει η κρίση. Γιατί μερικές φορές έχει και έλλειψη κρίσης. Και επειδή έχει έλλειψη κρίσης θα υποστεί την κρίση που θα έρθει. Άρα το πρόβλημα είναι όταν εξετάζουμε τα δεδομένα είναι λίγοι άνθρωποι που μπορούν να δουν τι θα γίνει από πριν τι θα γίνει μετά.

...Είναι μετά την συνειδητοποίηση που ασχολούμαστε με τους άλλους όταν βλέπουμε ότι ο άνθρωπος υπάρχει μόνο μέσα από τον συνάνθρωπο.

...Νομίζω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον εγκέφαλό μας με τα πόδια μας. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα για να δείτε ότι που το πάω. Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο υποφέρετε με τα πόδια σας όλη την ημέρα επειδή είσαστε γυναίκα και φοράτε τακούνια; Έχετε ρωτήσει ποτέ τα πόδια σας πώς ζουν αυτή τη ζωή; Η ιδέα ποια είναι. Είναι ότι όταν ασχολούμαστε μόνο με αυτό έχουμε την εντύπωση ότι όλη η ζωή είναι κόλαση γιατί έχουμε κατεβάσει το επίπεδο της ανάλυσης. Ξέρετε άμα είχατε πολλά προβλήματα θα ήταν απλώς να είσαστε καθισμένη με΄τα θα δείτε ότι τα προβλήματά σας έχουν μεταφερθεί και έχουν πάει πιο πάνω.

...Ξηλώνουμε αυτά που δεν έχουν θεμέλια. Άρα άμα είναι καλά θεμελιωμένα χτίζουμε πάνω σε αυτό.

...Η βασική ιδέα είναι ότι το έργο είναι σαν μια ταινία κι άλλοι κοιτάζουν μόνο την φωτογραφία. Μία φωτογραφία δεν κουνιέται. Αλλά άμα βάλετε στην σειρά μία φωτογραφία θα δείτε ότι είναι μία ταινία. Εδώ είναι ακριβώς το ίδιο κάθε κοινωνία επικεντρώνεται στα σημερινά της προβλήματα και λέω αυτά τα προβλήματα είναι προβλήματα ουσίας, είναι θεμελιακά, είναι πολυτέλειας, είναι προβλήματα στρατηγικής ή επιλογής και θεωρίας αποφάσεων.

...Για μένα το μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο ήταν το 74'. Είναι πολλοί που το διαχειρίστηκαν σαν να μην υπήρχε. Εγώ δεν το ξεχνάω.

...Ο Άγιος Αυγουστινός λέει ότι για να είσαι ευτυχισμένος να ζητάς αυτά που έχεις. Αλλά δεν σημάινει ότι δεν μπορείς να τα δώσεις...

...Γιατί ο παπάς δεν πηγαίνει σε κάθε σπίτι και πηγαίνει κάθε σπίτι στον παπά, μα γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και γι' αυτό λέγεται και εκκλησία. Η ιδέα είναι ότι, άμα σκεφτείτε ορθολογικά, κάθε άνθρωπος που πηγαίνει στην εκκλησία - πολλοί υποφέρουν, μιλάει κάποιος που είναι ο παπάς και μετά βγαίνουν και είναι χαρούμενοι. Γιατί; Μα δεν τους έχει μιλήσει για το προσωπικό τους πρόβλημα, αλλά τους έχει αλλάξει την θεώρηση των προβλημάτων κι όταν βλέπουν κι άλλους ανθρώπους να υποφέρουν ακόμα περισσότερο το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι να τον βοηθήσουν. Μόλις βοηθάτε τον άλλον αμέσως έχετε περισσότερο ανθρωπιά και δεν είναι ανάγκη να σας πει ευχαριστώ.

...Όταν επικεντρωνόμαστε μόνο και μόνο σε μέτρα τοπικά στο τέλος δεν έχουμε προοπτική γιατί λέμε θα σώσουμε την κατάσταση της ημέρας, και την επόμενη μέρα τι θα κάνεις; Είναι ακριβώς το ίδιο.

...Άλλο να μην βασίζεσαι κι άλλο να τα αξιοποιείς.

...Όταν κάποιος δεν σκέφτεται τίποτα ακολουθεί μία σκέψη του άλλου, αν όμως έχει εφόδια και μπορεί πραγματικά να αναπτυχθεί

...Το μεγάλο είναι πολλαπλασιαστικό είναι ικανό να βοηθήσει πολλά πράγματα

...Άμα κάποιος συνεχώς ασχολείται με τα δάχτυλά του και δεν κοιτάζει το χέρι του, έχει πέντε προβλήματα, άμα κοιτάζει το χέρι του έχει ένα το οποίο θα έχει πέντε λύσεις

...Αν την στιγμή της επιλογής αναπτυχθεί μία στρατηγική τότε σε επίπεδο τακτικής έχουμε απάντηση.

...Υπογράφουμε συνθήκες όχι για να τελειώσουμε τους πολέμους αλλά για να αρχίσουμε τους επόμενους

...Όταν έχουμε τρεις επιλογές στην στρατηγική παίρνουμε την τέταρτη

...Ζεόλιθος> θα τα εφαρμόσουμε (αποτελέσματα) σε όλη την Κύπρο

...Εμείς οι Έλληνες γενικά είμαστε τόσο τεμπέληδες που αναγκαστικά γεννηθήκαμε έξυπνοι, γιατί ο τεμπέλης δεν του αρέσει να κάνει δύο φορές το ίδιο πράγμα.

...Όταν έχουμε στη διάθεσή μας τοπικά τέτοια μυαλά είναι καλό να τα αξιοποιήσουμε γιατί ευχαριστεί το Δάσκαλο

...Δήμαρχος της Κερύνειας > Θράκη

...Αυτός που δεν είναι ελεύθερος δεν μπορεί να γίνει ελεύθερος, μπορεί να απελευθερωθεί. Η απελευθέρωση είναι σημαντική.

...Αν δεν είμαστε ικανοί να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρχει στρατηγική που απελευθερώνει δεν θα την εφαρμόσουμε ποτέ.

...Η γραφικότητα δεν πειράζει αυτό που πειράζει είναι να μην την αντέχεις > Μακάρι οι πολιτικοί να ήταν γραφικοί σαν τον Μαντέλα
+
Gandhi
=
απελευθέρωσαν ολόκληρο κράτος ενώ
δεν είχαν δυνάμεις ενώ δεν είχαν οπλισμό
κι είχαν μόνο την ψυχή τους και το σώμα τους... μας δείχνουν τον δρόμο

Κολοκοτρώνης>

...Ελευθερία - άμα δεν διεκδικώ εγώ την ελευθερία μου και την περιμένω μόνο από τους άλλους τότε δεν είναι η ελευθερία είναι μόνο δικαίωμα έως να αφανιστεί

...Η πρώτη συνειδητοποίηση της ελευθερίας είναι το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση

...Στο κάτω κάτω της γραφής είσαι ελεύθερος μόνο επειδή το νιώθεις

...Πάσχα - κεριά
εκείνο που έχει σημασία είναι να το δώσει ο ένας στον άλλον
μεταφέρουμε την συνέχεια του φωτός > αυτό δημιουργεί ένα μονοπάτι πάνω σε αυτό το μονοπάτι μπορούμε να χτίσουμε

...Στην κατάθλιψη το πρώτο πράγμα είναι να αντιληφθείς ότι είσαι άρρωστος, άμα δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι άρρωστος πρώτον γιατί να πάρεις φάρμακα εφόσον δεν είσαι άρρωστος.
Όλες αυτές οι δυσκολίες που εμφανίζονται τώρα στην πραγματικότητα προϋπήρχαν απλώς δεν ξέραμε ότι υπήρχε ασθένεια.

...Όταν πηγαίνετε στο νοσοκομείο και γίνετε η εγχείρηση είναι οδυνηρή, η εγχείρηση όμως είναι η αρχή της απελευθέρωσης


Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή «Μαζί στο ΡΙΚ» με την Ελίτα Μιχαηλίδου στις 15/01/2014. Αποσπάσματα απομαγνητοφώνησης: Σταμπολίδου Σβέτα.