Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

1o Master class Τοποστρατηγικής - Ν. Λυγερός: Το απέραντο γαλάζιο του Καστελλόριζου

Ν. Λυγερός: Το απέραντο γαλάζιο του Καστελλόριζου - Master class Τοποστρατηγικής - Nikos Lygeros - master class, voronoi, θεωρία γραφημάτων, παιδεία
"Έλαβε χώρα το πρώτο Μaster Class Τοποστρατηγικής του Νίκου Λυγερού στο Καστελλόριζο τη 14η Αυγούστου 2011 με τίτλο:


"Το απέραντο γαλάζιο του Καστελλόριζου"


Περί τα σαράντα άτομα, κάτοικοι του Καστελλόριζου, άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, που μετέβησαν στο νησί για τον σκοπό αυτό, παρακολούθησαν το εξάωρο Μaster Class, κατά το οποίο αναλύθηκαν τα εξής θέματα:

1. Τοπολογία
2. Θεωρία γραφημάτων
3. Φασματική ανάλυση
4. Θεωρία παιγνίων
5. Στοιχεία τοποστρατηγικής
6. Διαγράμματα Voronoi και Α.Ο.Ζ.

Ιδιαίτερη έμφαση προσδόθηκε στην τοποστρατηγική σημασία του συμπλέγματος των 14 νήσων του Καστελλόριζου και ειδικότερα της νήσου Στρογγύλης.

Για τη διεξαγωγή του εν λόγω Master Class ο Δήμος Καστελλόριζου παραχώρησε αίθουσα στη Σαντράπεια Αστική Σχολή." (περιγραφή από το βίντεο στο youtube)







Σύντομο βιογραφικό του Ν. Λυγερού:


Ο δείκτης ΙQ του Νίκου Λυγερού είναι 189, σχεδόν διπλάσιος του μέσου ανθρώπου, τόσος που συναντάται μόνο σε 1 στα 80.000.000 άτομα! Η πολυπραγμοσύνη του καθηγητή Λυγερού κόβει την ανάσα. Ο 40χρονος σήμερα Βολιώτης ασχολήθηκε ερευνητικά με την άλγεβρα και τη θεωρία των αριθμών και ανακάλυψε και δημοσίευσε έναν νέο πρώτο αριθμό. Μεταξύ άλλων είναι καθηγητής μαθηματικών στη Λυών, όπου έζησε μετά τα 12 του χρόνια, είναι επισκέπτης καθηγητής στη Θράκη και στην Αθήνα, όπου διδάσκει φιλοσοφία των μαθηματικών, επιστημολογία, νευροεπιστήμες, βιοηθική και κυβερνητική.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 9.500 άρθρα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, μάνατζμεντ και οικονομίας. Είναι καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στην Αστυνομική Ακαδημία, καθώς και εξπέρ μεταφραστής-διερμηνέας στα γαλλικά δικαστήρια. Έχει εκδώσει λογοτεχνικά βιβλία και ποιητικές συλλογές, είναι ζωγράφος, ενώ γράφει και σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις. Σημειώστε πως παίζει σκάκι από 2 ετών.Είναι λάτρης και μαχητής της Κύπρου, στην οποία κατέχει και τη θέση στρατηγικού συμβούλου.